Friday, November 19, 2010

*Елда / Табуле с елда / Спанак с елда




От началото на тази седмица съм на диета за детоксификация, популярна в Канада под наименованието “Дива роза”.  По време на диетата се приемат билки и се спазва определен хранителен режим. Храната трябва да е предимно алкална. Точно в този хранителен режим открих и елдата сред препоръчаните алкални продукти. Никога не бях опитвала елда и реших да експериментирам. Още едно ново предизвикателство в кухнята! Купих половин килограм и още същата вечер изпробвах два варианта за приготвяне на елда, а на следващия ден приготвих салата Табуле и спанак с елда. Очарована съм от резултатите! Преди да споделя рецептите искам да покажа какво намерих като информация относно елдата:

Елдата е позната още като гречка. Тя е задължителна част от руската кухня. Произлиза от Северна Индия и Непал.У нас е популярна основно сред вегетарианците, защото е пълноценен заместител на месото. Почитателите на всякакви видове диети пък я знаят като подходящя храна за сваляне на килограми.
Някои обожават вкуса на елдата, други твърдят, че мирише неприятно или нагарча. След като се сварят триъгълните кафеникави зрънца набъбват и омекват. На пръв поглед прилича на нещо средно между жито и ориз, но тя не спада към житните растения, а се оприличава на семейство лападови.Тя е с най-много полезни вещества - високо съдържание на желязо, я превръща в подходящо ястие за лечение на анемия. Белтъчини, калций, фосфор, йод, витамини от група В и фолиева киселина са само част от съставките й, които помагат на организма да укрепне. Помага при стомашни проблеми и хипертонии.

Елдата присъства във всяка част от менюто, консумира се сладка или солена, с месо, зеленчуци или плодове.
Каша от полезна храна се дава за захранване на бебетата. А няколко месеца по-късно меките зрънца на сварената елда са удачен избор за минаване от пасирана към по-твърда храна.

В Русия, питателната "овсянка", известна като каша, се приготвя от брашно. В северната част на Италия, все още има една закуска (ястие от елда), наречена "черен качамак". Традиционната паста от елда в Италия се нарича "pizzoccheri". Във френската кухня все още се приготвя продукт от светла елда, наречен "galettes".

Суровите и семена са зелено-розови, а печените тъмно червено-кафеникави. Може да се сготви (1:2 части вода за 6-8 минути и да престои още 10 минути) и да се сервира като ориз или да я добавяте към варени и печени ястия. Брашното от елда може да се добавя в сладкиши, кексове, палачинки и другаде, където се използва брашно.

Елдата съдържа висококачествен протеин в много по-големи количества от житните растения, има богата концентрация на желязо, два пъти повече В- витамини, отколкото пшеницата и повече калций. Тя не съдържа Глутен!

Елдата е най-добрия известен източник на сложни въглехидрати. Храната, придобита чрез консумацията на този тип, се среща само в скорбялата от растителен произход и се получава така нареченото хранене с "протеино-съхраняващ ефект". Това означава, че такова хранене позволява на тялото да посрещне енергийните си нужди, без да използва протеиновите си запаси. Всеки излишък, който тялото натрупва, се съхранява, за да бъде използван, за изграждане на клетки и ремонт на тъкани, ако има неизправности. Елдата също съдържа големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин). Тя също така има способността да стабилизира кръвната захар и е едно от само двете „алкални” зърна. Просото е другото, останалите зърна се смятат за киселинно-формиращи.

Тъмното брашно от елда се получава от неочистени зърна. То е със сивкав цвят, с малки черни точици и има по-силен вкус от светлото брашно, защото съдържа 17% фино смлени частици. Светлото брашно от елда се смила, след като са отстранени шушулките и съдържа само 7% от тъмните частици на обвивката.

И още нещо, при това важно: Елдата не се поддава не генномодифициране! Ето това вече със сигурност я слага в списъка ми с «Божествени храни», освен че вярвам -елдата една от храните наследени от предходната цивилизация на земята. Позната като храна 4 000 години преди Христа, идваща от Тибет и Северна Индия, елдата приема приказен, вълшебен, магически облик в предствите ми.



1 чаша елда
2 чаши вода
щипка сол


Измийте елдата. Сложете в малка тенджерка една чаша елда и една чаша вода и варете докато елдата поеме водата. Бъркайте, за да не загори. Изплакнете полусварената елда в гевгир със студена вода, върнете в тенджерката и налейте втората чаша вода. Посолете. Нека заври отново и поеме водата. Бъркайте. Дръпнете от огъня. Похлупете с капак и оставете да се задуши дсетина минути.

Така приготвена, елдата може да се яде подправена с краве масло, сирене, подправки или по ваш избор, захар канела, плодове, мед и т.н.

Табуле с елда

1 чаша сварена и изстудена елда
3 стръка зелен лук, нарязани на ситно
връзка магданоз, нарязана на ситно
1 домат, нарязан на малки кубчета
1/3 краставица, обелена и нарязана на малки кубчета
сокът на ½ лимон
2-3 супени лъжици олио или зехтин
сол на вкус
листата от няколко стръка пресен джоджен, нарязани на ситно (по желание)

Объркайте всичко и сервирайте.


Спанак с елда

1 праз лук, нарязанна ситно
2 връзки спанак около килограм и половина
1 ½ чаша полусварена елда
2 супени лъжици червен пипер
30 мл олио
1 чаша домати от консерва, смлени
1 супена лъжица Вегета
риган, чубрица, кориандър, черен пипер, сол ако иманужда
чаша и половина вода

Задушете празът и спанакът в мазнина докато омекнат. Добавете червеният пипер, за да се запържи. Подправете се с билките.
Добавете доматите, полусварената и изплакната елда и водата и оставете да къкри на среден огън около 15 минути или докато поеме количеството вода. Дръпнете от огъня и задушете за десетина минути.



2 comments:

  1. "Протеинът в елдата е най-добрия известен източник на сложни въглехидрати."
    Протеинът и въглехидратите нямат нищо общо. Няма как Протеинът да не най добър източник на Въглехидрати!
    Все едно пясъкът да е най-добър източник на река...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Забележката Ви е взета под внимание. Благодаря! Явно съм искала да напиша нещо за протеина, но при сглобяването на целия текст съм допуснала грешка. Грешката е поправена.
      Всичко Добро! :)

      Delete