Sunday, December 12, 2010

Салата със смокини, синьо сирене пикантни ядки и редуциран балсамик винегрет



Тази салата е подобна на една от най-популярните салати в ресторанта, в който работя. Обикновено я приготвяме с ябълки, Горгонзола и пикантни пиканс (pecans-орехи пекан), а  дресингът е от кленов сироп. Аз обаче реших да ползвам смокини, тъй като този плод се намира много трудно във Ванкувър, а аз случайно попаднах в магазин, в който продаваха смокини. Разбира се, веднага грабнах една кошничкаJ


10 смокини
100 мл оцет Балсамико
2 супени лъжици  захар

Нарежете смокините и ги сложете в тиган, налейте балсамик оцет и поръсете със захар. Нека къкри докато сместа се редуцира наполовина. Дръпнете от огъня-нека изстине. Залейте салатата и натрошете синьо сирене.



150 грама ядки, орехови или пиканс / пекан / пеканс
50 мл Калуа Kahlua ликьор (кафе ликьор)
2 супени лъжици кафява захар
1 чаена лъжичка Sambal Oelek Самбал –Оeлек  (маринован лютив червен пипер с чесън)

Изпечете за 7-8 минути в сгорещена фурна.Оставете да изстине в тавичката.Така приготвените ядки имат пикантен сладко-лютив вкус. Подходящи за за мезе или за салати.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...