Thursday, January 20, 2011

Червена леща с джинджифил, къри и бамя / Red lentil ginger and okra soup





Червена леща с джинджифил, къри и бамя

1 ½ чаши червена леща
300 г бамя
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 морков
стрък целина
2-3 домата обелени и рендосани или домати от консерва
3 супени лъжици настърган пресен джинджифил
1 супена лъжица къри паста или 2 чаени лъжички суха подправка (количеството може да варира според вкуса Ви или “силата” на подправката) Аз използвам продукт на Patak’s * >>>Tikka Paste-
Тика паста произхожда от провинция Раджикистан, богата е на ароматни подправки, с акцент къри, кориандър и джинджифил<<<
сол и черен пипер
ако ползвате само сухо къри добавете и щипка –две млян кориандър
щипка кимион
25мл олио


запръжка:
2 супени лъжици червен пипер
25 мл  олио

Patak’s

Нарежете бамята на колелца, а останалите зеленчуци на кубчета. Запържете в мазнина. Добавете подправките и доматите.
Залейте с вода (приблизително литър) и оставете да заври, добавете лещата.
Оставете да къкри докато лещата е готова.
Запържете червен пипер и добавете към вече готовата леща.

No comments:

Post a Comment