Saturday, March 26, 2011

Aгнешка дроб-сарма / Lamb Drob-Sarma


Агнешка дроб-сарма или агнешко дробине е популярно ястие в България. Обикновено се прави на пролет по време на семейното събиране и за Гергьовден (празник на Св. Георги) Това е ястие с ориз, агнешка карантия, зеленчуци и подправки, като джоджена е задължителен. Прави се също така заливка от яйца и мляко/ кисело мляко.

4 порции

1 чаша ориз
1 черен дроб (аз предпочитам бял дроб или и двата, но бял не намирам по магазините)
4-5 бъбрека
2 сърца
3-4 езика
2 глави лук
1 морков, настърган или нарязан на дребно
4-5 скилидки чесън
30 мл олио
3 супени лъжици сух джоджен или половин връзка пресен
2 супени лъжици червен пипер
6-7 зърна бахар
2 дафинови листа
стрък целина
девисил (опция)
магданоз
сол и черен пипер


Метод:

Карантията се измива и сварява в тенджера под налягане със сол, лук, бахар, черен пипер, целина, дафинов лист и червен пипер. Вари около 40 минути.
Внимание! Добре е езиците да се надупчат преди варенето, защото  се издуват и пукат, когато ги вадите от бульона. Има риск да ви опръскат с горещ бульон.

След като сте варили 40 минути, изстудете  тенджерата под студена струя вода, отворете (винаги следвайте правилата за сигурност, показани в опътването!). Прецедете бульона. Обелете езиците. Накълцайте  карантията на дребни кубчета.

Нарежете втората лава лук и моркова на дребно.
В дълбок тиган запържете лука, моркова до златисто. Добавете ориза и запържете и него. Налейте 4 чаени чаши от бульона в който сте варили карантията. Подправете с джоджен, девисил, магданоз, сол и черен пипер. Оставете под капак да къкри около 10 минути или докато бульонът е почти абсорбиран. Добавете накълцаната карантия и разбъркайте. Изсипете в тава и запечете докато оризът  е напълно готов и бульонът изцяло абсорбиран. По този начин месото остава смесено с ориза, а не изплува на повърхността, както когато има прекалено много бульон. Добавете заливка и запечете отгоре.




за заливката:

Първи вариант:



300 гр кисело мляко
3 яйца
2 с.л. брашно
сол и черен пипер

Всичко се разбърква и се залива, когато оризът е готов и поел всичкия бульон. Пече се на горен реотан.



Втори вариант:


400 мл мляко (две чаени чаши, а не само една както е показано на снимката)
3 яйца
50 грама краве масло
3 с.л. брашно
сол и черен пипер



Запържете брашното с карве масло до златисто. Добавете млякото и разбърквайте до образуване на каша. Дръпнете от огъня , за да се охлади леко и добавете яйцата. Разбъркайте добре, подправете и залейте. Печете на горен реотан.


No comments:

Post a Comment