Friday, April 22, 2011

Козунак / Kozunak


1 кг брашно (може да потрябва и още малко при месенето, зависи от това какъв размер са яйцата и дали ползвате течна ванилия)
200 гр краве масло
1 ½ ч.ч. захар
6 яйца
2 ч.ч. прясно мляко
40 гр мая
1/2 ч.л. сол
ванилия
кората на два лимона
1 ч.ч. стафиди и орехови или бадемови ядки (опция)

Разбийте маята и направете кашичка от нея с малко хладко мляко, малко брашно и малко захар. Покрийте с кърпа и оставете да втаса.
Замесете тесто  от бпрашното, втасалата мая, разбитите яйца със захарта, солта, настъганата лимонова кора и млякото.
Омесете меко тесто, като при месенето дабавяйте разтопеното краве масло. (Това е част от тайната на “конците” в козуначеното тесто.)
Месете до образуване на мехури, посипете тестото с брашно и оставете да втаса в затоплено помещение.
От тестото оформете плитки от три фитила, като всеки фитил трябва да е омазан с разтопено краве масло и посукан сам по себе си- (още една технология-препоръка, която трябва да спазите, ако искате козунакът да се дели “на конци”).
Оставете оформените козунаци да втасат на топло около 60 мин.
Намажете отгоре с разбити жълтък на яйце и вода. Поръсете с кристална захар.
Печете в умерено силна фурна. Ако трябва покрийте с фолио козунака, за да не изгори отвън.
Извадете от формите топлите козунаци и ги покрийте с кърпа.





No comments:

Post a Comment