Wednesday, May 30, 2012

Чили кон карне


Всяка българска домакиня знае, че в къщата на съседката бобът се готви "иначе" и има различен вкус и консистенция. Същото е и с чили кон карне- боб, месо и чили-всяка домакиня има свой начин.

Ето и днешния вариант, който ви предлагам и който пасва идеално на студеното време в България и северна Америка за момента, особено в комбинация с червено вино:

400 гр кайма (смес-свинско и говеждо)
1 консерва черни бобови зърна
1 консерва царевица
1 купа домати (консерва)
1 глава лук
3 скилидки чесън
3-4 с.л. доматено пюре
3 с.л. сладък червен пипер
лют червен пипер на вкус (може да се замести с Табаско, Шрирача, Чипотле, пресни халапеньос, маринаовани люти чушлета)
30 мл червено вино
кимион на вкус (обикновено слагам 1 ч.л.)
щипка кориандър
1 връзка свежо силантро
30 мл олио
1 ч.ч. вода
сол

Чедар или кашкавал за гарниране
Сервирайте с царевичен чипс

начин на приготвяне:

 В дълбока тенджера запържете в олиото лука, чесъна и каймата, добавете червения пипер, подправките (без силантрото). Изсипете останалите продукти и оставете да къкри на слаб огън около 40 минути или до желаната гъстота. Разбърквайте от време на време, особено, когато започне да се сгъстява. Добавете силантрото накрая, преди да дръпнете от огъня.





2 comments:

  1. Отдавна се каня да пробвам това ястие. Кайма слагам на какво ли не, но с боб не съм готвила. Иначе на люто го докарвам :) дори възражения имам.
    Много апетитно предложение, Светлана, следващия път, като готвя боб ще бъде този.

    ReplyDelete
  2. Здравей, Пепи! Няма да сбъркаш, много е вкусно с черен боб, правила съм го и с бял, но за бял имам друго предложение ;) португалската Добрада>>> http://margatyna.blogspot.ca/2010/09/porto-style-tripe_727.html

    ReplyDelete