Thursday, August 9, 2012

Халибът тако с манго чътни / Fish (halibut) taco & mango chutney




Чътни, чимичури или салса, наречете го както искате но този микс от манго и силантро е изключително подходящ за летните месеци. Според индийската традици я в готвенето сосът от манго, джинджифил, лимон, къри и чили се сервира като заливка за рибни салати и пържена риба.

Photo:"Best Ever Indian Cookbok"

Класическото манго е подходящио и за гриловане и салати, докато култивираните видове манго, като “Алфонсо” и “Адолфо, (Манила)” се ползват предимно за десерти.
 За моето чътни ползвах класическо манго.

 Южно-американците също са любители на този кралски плод. Днес ви предлагам идея за лятно парти- царевично тако с грилован халибът, гуакамоле, манго чътни и чедар.

Първо трябва да се снабдите с тако шелс (черупки) около 12 броя, ако ли не-царвечният чипс също върши работа, броят зависи от размера.
200 гр халибът, стек или друг вид бяла риба, сомът също е подходящ в този случай, защото идеята е да гриловаме рибата, а сомът е идеален за тази цел, вкусът му е незаменим, когато е печен на гореща плоча!
100 гр чедар, настърган
1 плод манго
1-2 бр авокадо
връзка силантро
чили сос (Sambal-ulek)
½  лимон
зелен лук и чесън
подправки, както следва
3 с.л. олио

за мариноване на рибата:

1 ч.л. червен пипер
1 к.л. млян кимион
1 ч.л. чили сос (на вкус)
2 скилидки чесън
2 щипки къри или куркума
1 с.л. олио (ако рибата е мазна, можете да пренебрегнете олиото)
сол и черен пипер

Рибата се грилова на скара, обезкостява се и се почиства от кожата, надробява се на флейки.




Манго чътни

Обелете кората на мангото и отстранете костилката. Нарежете плода на дребни кубчета.
2-3 с.л. накълцано силантро
3 стръка зелен лук, ситно нарязани
щипка индийско орехче
чили сос на вкус
1 ч.л. захар
1 ч.л. лимонов сок или няколко капки ябълков оцет
щипка къри
сол и черен пипер
Балансирайте следните вкусове: сладко, кисело, солено, люто. Така приготвено това чътни може да престои в хладилника до 4-5 дена.

NB! Забележка: Можете, ако желаете заменете мангото с пъпеш “Mедeна роса”, добавете счукана скилидка чесън и не слагайте къри - ще получите чудесно пъпешово чътни, което е подходящо за грилована сьомга.

Гуакамоле направете от намачкано авокадо, свежо силантро, лимонов сок, 3-4 чери доматчета, намачкана скилидка чесън, щипка кориандър, чили сос (опция), стрък зелен лук, сол и черен пипер, олио. Погледнете за справка тук- рецепта за гуакамоле!

Подредете от всичко озброено до тук върху царечичния чипс и се насладете на лятото и неговите дарове! J


No comments:

Post a Comment