Friday, October 5, 2012

Лингуини и риба тон със скариди, миди Сен-Жак и пикантен сметанов сос Монтерей Джак


2 порции

·      лингуини за две порции, сварени в подсолена вода
·      2 бр прясно филе от риба тон Ахи
·      6 бр скалопини Сен-Жак
·      6 бр тигрови или кралски, скариди или криветс
·      60 гр настъргано сирене Монтерей-Джак
·      30 гр настъргано сирене Азиаго
·      240 мл течна сметана
·      30 гр краве масло
·      4-5 гъби (опция)
·      2-3 шалотс, нарязани на дребно
·      2 скилидки чесън, пресована
·      няколко стръка силантро (ако нямате, в случая подходяща подправка е мащерката)
·      олио за намазване на рибата тон
·      сол и черен пипер
В маслото се запържват до златисто лука, чесъна и гъбите. Добавят се морските продукти, когато скаридите почервенеят леко се заливат със сметаната и температурата на котлона се намалява до средна; слагат се и сирената, за да се разтопят. Сосът се бърка докато се сгъсти, след което се дърпа от огъня, подправя се със сол и черен пипер, силантро (или мащерка). Сосът се обърква с пастата.

Рибата се измива и подсушава, след което се посолява на вкус и намазва леко с олио и чесън. Пече се на скара докато промени цвета си, но остане мека, в смисъл “алангле” и се сервира заедно с пастата (в случая лингуините).

No comments:

Post a Comment