Monday, November 5, 2012

Брюкселско зеле с Азиаго и гъби


2 порции

·      400 гр брюкселско зеле, (сравнително еднакъв размер, ако има по-големи-срежете ги наполовина)
·      30 гр краве масло
·      150 гр гъби
·      лук
·      чесън
·      сол и черен пипер
·      Азиаго или Пармежан

В разтопеното масло се задушават до златисто лук и чесън. Добавят се гъбите и зелките, овкусяват се със сол и черен пипер, налива се вода (приблизително 30 мл) и се похлупват с капак, за да се задушат и зеленчуците. Тиганът се раздрусва няколко пъти, докато зеленчуците останат на мазнина. 6-7 минути са достатъчни, иначе брюкселското зеле придобива неприятен аромат, то трябва да остане хрупкаво и свежо.
Забележка: от значение е и колко пресни са гъбите, защото те също пускат вода.
Готовите зеленчуци се гарнират с настъргано Азиаго или Пармежан.


2 comments:

  1. Светле, не се ли вари предварително зелето, или това задушаване е достатъчно?
    Не консумирам много от зелето, заради една специфична миризма!
    Твоето предложение ми харесва :)
    Хубава седмица!

    ReplyDelete
  2. Здравей, Дани! Не, не се вари предварително. Именно продължителната топлинна обработка на този зеленчук предизвиква неприятна миризма на варено или развалено зеле. Прегръдки и хубава седмица и на теб!:)

    ReplyDelete