Tuesday, July 16, 2013

Кейседия със сьомга и Кашкавал/ Кейседия с говеждо и синьо сирене /Salmon and Beef Quesadillas





 
 
     Отново две летни предложения, които споделям с вас, бяха на нашата трапеза поради горещината. Всякакви готварски процеси през лятото е добре да се изведат навън, в лятна кухня, както е популярно в България или барбекюто (грила), както е удобно в Северна Америка. Дори десертите се гриловат; плодове като сливи, манго, праскови и ананас за изключително подходящи за това както и козуначени хлябове под формата на French toast, но това май ще е нова кулинарна публикация в скоро време.

Кейседията се прави от тортиена питка, която може да бъде от пълнозърнесто, пшеничено или царевично брашно и е пълна със сирена, зеленчуци и някакъв вид месо, включително и риба или скариди. Кейседията се прави на гореща плоча или решетъчен грил и плънката е въпрос на вкус, но е хубаво да се зачете южняшката ѝ автентичност.
 
 Мексиканска рибна тортия

Рибата (salmon and red snapper) се маринова с лимонов сок, сол, кимион, пушен червен пипер, млян кориандър, черен пипер, чесън, сух риган, сух босилек, 1-2 с.л. растително олио и се изпича на грил предваритело, след което се накъсва на парчета и се ползва за плънка.


 
 
 


Настъргват се сирена,като Чедар, Монтерей Джак, Хаварти, но и нашенският Балкански Кашкавал става чудесен заместител на посочените.
 
 

Пресни зеленчуци (домати, зелен лук и червена пиперка, мож еи варена царевица), накълцани и подправени с пресни листа силантро и чили, сол се слагат в плънката. Всичко това се нарежда в тортията и се запича на грил до разтопяване на сирената. Сервират се горещи.
 

Говеждата кайма се задушава със ситно нарязани лук и чесън, подправя се с кимион, червен пипер и силантро,соли черен или чили пипер на вкус отцежда се от мазнината и също може да се ползва за плънка. Синьото сирене и говеждото месо са класическа комбинация, затова добавих към Кашкавала и малко синьо сирене за аромат и пикантност. Дипове като гуакамоле и обикновена заквасена сметана са също в отлична съвместимост с тези вкусни и гриловани, пълнени тортии наречени кейседияс.



No comments:

Post a Comment