Monday, November 11, 2013

Безглутенови палачинки от нахут / Chickpea crepes (dosa)


 

Също както и  палачинките от гречка (елда), наречени галети, тези палачинки са подходящи за хора с алергия към глутена, както и за всички останали кулинарни любители.   Произхождат от Южна Индия и могат да се включат в диетични планове, здравословен заместител са на хляба. Обикновено в доса се слагат подправки като зрънца кимион, счукан чимен, лют пипер и др. Често сместа се прави и с други видове брашно, от ориз и от червена леща или се слагат настъргани в нея зеленчуци.

Днес ви предлагам 2 бързи и лесни рецепти за пикантни палачинки без глутен:

Мини Доса за закуска, пълнени с яйце и праз лук



      ·       1 ч.ч. брашно от нахут
     ·       11/2  ч.ч. вода*
     ·       с.л. захар
     ·       щипка сол
     ·       1 с.л. семенца кимион
     ·       ч.л. семенца сусам
     ·       щипка сух сминдух
     ·       3с.л. олио
     ·       30 гр. краве масло за мазане

Палачинките се правят върху горещ плосък тиган, аз ползвам тефлонов, но ако имате друг или специална плоча, ще ви е необходимо олио за намазването им преди всяка палачинка.
Брашното, водата и олиото, се разбиват до еднородна смес, като за палачинки. Добавят се подправките. Струйката трябва да се разлива плавно и свободно, а когато се изсипе с черпак върху горещия тиган се разстила с помоща на плоска шпатула или лъжица, за да стане възможно най-тънка палачинка. (*Микс, който е по-рядък, намирам по-лесен за обработка.) След като се изпекат от едната страна и изсъхнат отгоре, палачинките се мажат с краве масло и обръщат, за да се доизпекат и от втората си страна.
Готовите палачинки се мажат отново с краве масло и държат топли и похлупени.
Пълнежът е правен с масло, праз и бъркани яйца, но може да бъде най-различен, стига да е солен. От тази смес направих 10 мини палачинки доса. Самото брашно има леко нагарчащ вкус, който се смекчава след готвене, но на мен не ми допадна особено, затова вторият път ги направих 1:1 с брашно от елда.

 

Палачинки от елда и нахут
 

Вторият вид с брашно от нахут палачинки, всъщност е смес 1:1 от двете нахут и елда и е двойна тоза.


     ·       1 ч.ч. брашно от нахут

     ·       1 ч.ч. брашно от елда
     ·       2 ½ ч.ч. вода
     ·       1 ч.л. сол
     ·       1 ч.л. захар (може и без нея)
     ·       4 с.л. олио
·       Подправки: кимион на зърна, черен сусам, нигела, сминдух
     ·       30 гр. краве масло за мазане

Олио  за мазане на тигана (опция, ако е тефлонов)
Всички продукти се смесват до еднородна консистенция и сместа се оставя да престои за 30 минути, което я сгъстява. Аз ползвах 2 чаши вода първоначално, но след като престоя се наложи да добавя още половин чаша, за да я разливам по лесно в горещия тиган.


на снимката филе от пенгасиус (баса) с къри , кьопоолу , доса.

Да ви е сладко!

No comments:

Post a Comment