Sunday, December 8, 2013

Печено пиле с масло, императорски ориз (черно ризото) и зеленчуци с мед и джинджифил-вълшебно!

Искам да ми е празнично!
 


 

 Въпреки всички неприятни новини или обстоятелства, съпътстващи тези дни, човек има нужда от оазис, за да зареди батериите, ако щете елементарна коледна окраса или нещо вкусно и създаващо положително настроение. В крайна сметка най-тъмно е преди зазоряване, и скоро...съвсем скоро слънцето отново ще смени своя ход към своето величествено и продължително стоене на небосклона.

Днешното меню, което ви предлагам е символично.

Тази година отказах постенето, което намирам за полезно от здравословна гледна точка, не толкова от религиозна. Вече направих своята двуседмична, билкова диета, прочистваща организма от токсини, обикновено правя това късна есен и ранна пролет, затова сега споделям меню, което съдържа месо. Намерих в магазина малки пилета, които бяха подходящи за печене и с удоволствие установих, че след същинското такова се оказаха и вкусни, а не като онези-напомпани с хормони огромни туловища, които имат вкус на сапун.

Печенето на пилето не беше нищо особено. Осолих го добре, намазах го с  меко, краве масло (стайна температура), сложих му една кафена чашка вода и го покрих с фолио. Оставих го във фурната за около час и половина при 200°С. Отстраних фолиото за последните 15 минути от печенето, като поръсих пилето с чевен пипер.

Рецептата за зеленчуците с мед, чесън и джинджифил можете да намерите ТУК, само добавете 2 с.л. мед

Спирам вниманието ви върху черния ориз. Ризотото, което приготвих може да е се превърне в идеална гарнитура за рибни или месни празнични ястия. Различно е от обичания бял ориз, самия факт, че преди хиляди години този ориз е бил разрешен за консумация само от представители на китайския императорски двор го превръща в деликатес с мистичен ореол, и не на последно място представлява черното небе  и мрака, преди новата година или времето, през което се осъществява трансформация в природата. Сами виждате, че символизмът тук присъства с пълна сила. Зеленчуците овкусени с подземни, кореноплодни (чесън и джинджифил) представляват земята и плода, който тя ни дава (още по-добре, ако използвате коренолодни за цялата гарнитура-ямс, картофи, лук, пастис, цвекло, моркови), а меда е символ за връзката между двата свята на мъртвите и на живите (виж символ МЕД); пернатото в случая е символ на ново начало, отделянето от материалното, отлитането, различното измерение.

Храната е свързана тясно с нашето психическо и физическо състояние и дори без да осъзнаваме, подсъзнателно  ние търсим онова, което би ни подпомогнало, подхранило по един или друг начин, физически или психически.

Е, стига съм ви занимавала с езотерикаJ

Във всеки случай черният ориз е много вкусен и полезен.

Ето ви две рецепти, които можете да опитате да сготвите у дома и съм сигурна,че ще останете доволни!

 Черно КАТО НОЩ ризото (гарнитура за 4 порции)

 

·       100 гр черен ориз

·       1 малка глава лук, нарязана на ситно

·       1-2 скилидки чесън, пресовани

·       40 гр краве масло

·       1 с.л. сух босилек

·       30 мл бяло вино

·       Сол и черен пипер на вкус

·       500-600 мл вода или зеленчуков бульон* (ако нямате зеленчуков бульон , ползвайте с.л. Вегета)

·       100 гр Пармежан за настъргване (гарнитура)

Технология:

 

Черният ориз се запържва, разбърквайки в маслото, докато започне да пука. Добавят му се лук и чесън, задушават се заедно до омекване, след което се добавя половината от количеството бульон/вода, овкусява се и се похлупва с капак. Температурата на котлона се намалява и оризът се оставя да къкри за час и половина, като от време на време се разбърква и му се долива вода.

Като текстура този ориз наподобява житото, така че има нужда от продължително варене/задушаване, на вкус наподобява орехови ядки, а на цвят е толкова наситено лилаво, че чак черно. Вижте още рецепти с (императорски, забранен), черен  от този блог ориз ТУК И ТУК.

Ризото На ЗАЗОРЯВАНЕ (Сметаново Ризото с бял Чедар)

Остана ми купичка от сварения ориз  (гарнитура) за следващия ден. Храната беше в обилни количества за двама, нормално да има „leftovers”-остатъциJ

Днес правих задушени зелени зеленчуци по молба на съпруга ми и като основа сметаново ризото.Исках да обновя черния ориз по някакъв начин, да го претопля и така, като не ползвам микровълнова печка у дома, долях му малко готварска сметана и го задуших под капак на котлона, настъргах  бял Чедар в самото ризото и върху зеленчуците за аромат и консистенция и се получи вълшебно крем-ризото или сметаново ризото с чедар! Гарнирах със задушените зеленчуци, сипах си вермут и воала....отново вълшебството сработи! J

 

No comments:

Post a Comment