Wednesday, December 25, 2013

Постна питка с паричка за Бъдни вечер








 

Изтъркули се още една година. Слънцето отново се заиздига по своята аналема*, символ на вечността, а питката наобиколи нивата си и се запря на нашата трапезаJ

Содена питка

·       3 ч.ч. брашно

·       1 ½ ч.ч. вода

·       1 ч.л. сол

·       1 ч.л. захар (опция)

·       1с.л. оцет

·       1 ч.л. сода бикарбонат

 

Сухите съставки се смесват и разбъркват, а оцетът се слага във водата, след това всичко се омесва на меко тесто. Топката тесто се разстила в кръгла тавичка (23 см.) с намазнени (с олио) ръце. Паричката се измива добре, подсушава и завива във фолио, скрива се в питката, която се пече до златисто при 200°С. След като се извади от фурната, питката се поръсва с вода и повива с чиста кърпа, за да „наобиколи нивата си”, да остане мека и пухкава J

*Ако заснемате позицията на Слънцето в небето по едно и също време всеки ден в течение на една година, ще забележите, че Слънцето описва фигура с формата на осмица, тази фигура се нарича аналема.

No comments:

Post a Comment