Sunday, June 15, 2014

Сладко от Смокини с Карамфил и Ром


 

Смокините са плод, който рядко се среща по магазините тук. Сладкото от смокини се намира много трудно или изобщо няма вкус на смокини. Случайно един ден попаднах на бурканче от 250 мл във веригата “HomeSense”, което беше внос от Италия с редуцирана цена $6.99 –неприемливо висока цена за мен самата, която отраснах в къща с принадлежащо към градината смокиново дърво!? J Купих го, просто защото много обичам смокиново сладко и останах доволна. Италианците знаят как да правят сладка! J

Както повечето меки плодове, така и смокините се наръсват предварително със захар и оставят така поне 8 часа. Това спомага захарността в плода да се изравни с тази на околната среда, в случая сиропа и, ако плодовете не се разбъркват прекалено често докато се варят, то имат шанс да останат цели. Аз лично нямам предпочитания към цели плодчета, затова дори разрязах смокините на половина. Едно време майка правеше сладко от зелени смокини и ползваше зрънце син камък, за да стоят твърди, както и вареше сладкото, оставяше го да изстине и после пак го вареше, но  аз предпочитам по лесния и обикновен вариант: плод, захар, мъничко вода и лимонова киселина. Подправките (карамфилови зърна и есенция ром), както винаги се слагат към края на варенето, като количеството им трябва да е съобразено с това на сладкото, за да не обезсилят самия вкус на плода, а само да го комплиментират.

No comments:

Post a Comment